Stanislav Kahanec sa chce uchádzať o post primátora mesta

23.06.2010 Prešov

Prešov 23. júna (TASR) – O post primátora mesta Prešov sa v nadchádzajúcich komunálnych voľbách bude uchádzať súčasný predseda prešovského Okresného centra KDH Stanislav Kahanec.
Jeho kandidatúru dnes oficiálne oznámila na stretnutí so zástupcami médií podpredsedníčka Mestského koordinačného výboru (MKV) KDH v Prešove Andrea Turčanová.
Kahanec po parlamentných voľbách odchádza z pozície poslanca Národnej rady SR. V súčasnosti je stále členom prešovského mestského zastupiteľstva a rovnako pôsobí ako poslanec Prešovského samosprávneho kraja. O jeho kandidatúre rozhodoval MKV v pondelok (21.6. ) a ako jediného uchádzača ho podporilo všetkých 15 prítomných členov.
Turčanová konštatovala, že Kahanec má veľké skúsenosti v oblasti komunálnej politiky, čo môže pomôcť napredovaniu mesta. O jeho popularite podľa Turčanovej svedčia aj výsledky v posledných komunálnych voľbách, pretože v okrese Prešov získal najviac hlasov z pomedzi všetkých kandidátov za KDH. Vysoký počet preferenčných hlasov dosiahol aj v parlamentných voľbách.
Novozvolený poslanec Národnej rady za KDH Ján Hudacký považuje Kahanca za zrelého kandidáta na túto pozíciu, pretože dlhé roky pôsobil v miestnej samospráve ako poslanec, a istý čas aj ako zástupca primátora.
\"Myslím si, že momentálne v Prešove na tej pravej strane politického spektra hádam nie je lepší kandidát. Rozhodne tomu definitívnemu riešeniu bude musieť predchádzať nejaká dohoda s SDKÚ-DS, \" povedal Hudacký. Dodal, že Kahancovu pozíciu považuje sa veľmi dobrú a jeho kandidatúru by mohla akceptovať aj partnerská SDKÚ-DS.
Rokovania o spolupráci v komunálnych voľbách s SDKÚ-DS, ktorú čakajú ešte primárky, by sa podľa predstaviteľov KDH mali uskutočniť v priebehu niekoľkých týždňov. Kahanec sa rovnako plánuje uchádzať aj o podporu strany Sloboda a Solidarita.
\"Ja osobne môžem povedať, že pre nás je určite najlepší partner na úrovni mesta SDKÚ a tak ako oni už prezentovali pred časom, že majú záujem zmeniť pomery v meste, tento istý záujem máme aj my. Tak, aby sa udiala zmena k lepšiemu, \" konštatoval Kahanec. Všetko sa podľa neho definitívne uzavrie po rokovaniach s potenciálnymi partnermi.
Za svoje základné priority považuje predovšetkým rozumné a efektívne využívanie verejných financií, investície do rozvojových programov a riešenie dopravy a parkovania v meste.
Stanislav Kahanec sa narodil 12. decembra 1954 v Malom Šariši, okres Prešov. Vyštudoval Strojnícku fakultu SVŠT v Bratislave. Neskôr pracoval vo Výskumnom ústave kovopriemyslu v Prešove a od roku 1996 v spoločnosti Prešov Real. V roku 2003 pôsobil vo funkcii viceprimátora mesta Prešov a v rokoch 2004-2010 bol poslancom Národnej rady SR. Kahanec žije v Prešove, je ženatý a má päť detí.
 

Vyberte región

mark